Why I didn't attend Slovenia Fashion Week

Last Updated on January 30, 2013

Carine Roitfeld by Tommy Ton

I owe an explanation to many of my Slovenian readers who have been asking me why I haven't published any reports from Slovenia Fashion Week. I wanted to attend fashion week, but I wasn't invited to the shows. I would have loved to cover them for Dressful the same way I reported from events at New York, Milan and Paris fashion weeks earlier this season and compare the collections I saw there to those of Slovenian designers. My conclusion is that the organizers were not interested in broader perspectives and putting Slovenian fashion in context, nor do they realize the importance of (global) online coverage of Slovenia Fashion Week.

I hope this sheds some light on the confusion.

23 thoughts on “Why I didn't attend Slovenia Fashion Week”

 1. no, krasno...Elle is not enough for me....pravzaprav mi ne pove nič..
  Škoda. Kotlina ima zmeraj eno svojo (nerazumljivo) zgodbo.

  Reply
 2. Mislim, kriminal! Mene tudi niso povabili in sem pač mislila 'Okay, se jim pač ne zdim dovolj pomembna/zanimiva/kvalitetna, kakorkoli, itak mi glede na trenutno finančno stanje verjetno ne bi uspelo prit', ampak da tebe ne povabijo, ko imaš enega ta bolj kvalitetnih in tudi v tujini prepoznavnih blogov... Ne razumem.
  Upam, da nisi preveč žalostna (:

  Reply
 3. mislim, da smo bili vsi blogerji presenečeni nad dejstvom, da nas niso povabili. upam, da jim bo ta post v poduk za prihodnjič.

  Reply
 4. Oh for crying out loud... I thought Slovenia is somewhat more advanced in mentality then the rest of the Balkans, but, I was obviously wrong...
  How silly of them :( Well, their loss.

  Reply
  • I don't follow the fashion blogging scene in Croatia and Serbia as much as I'd like, but I know that at fashion weeks in Zagreb bloggers are always invited and often sitting in the front row. I don't need front row, but being able to see the shows would have been nice. Especially seeing as this was the first fashion week in Slovenia and good reputation doesn't come out of nowhere.

   Reply
 5. @Anne - Considering fashion industry, some parts of Balkan (Serbia and Croatia) are, I think, quite ahead of Slovenia. In Belgrade and Zagreb there are big designers' stores and women care about the way they look much more than some slovenians...

  Drugače se mi pa zdi prav neumno, da te niso povabili! Očitno se ne zavedajo, kako pomembni s(m)o blogerji za modo v Sloveniji (in drugod). Če ne bi bilo blogov, Twitterja in Facebooka, bi o tem fashion week-u dejansko vedelo bolj malo ljudi. Just sayin.

  Reply
 6. Medtem ko na nek način razumem pomisleke modne industrije o (pretirani?) udeležbi modnih blogerjev, obsedenosti s tem da te slika street-style fotograf in ostalim pojavom, ki smo jim bili priča po svetu zadnjih nekaj sezon (navsezadnje gre res za industrijski dogodek), me zadeva kljub vsemu čudi.

  Za začetek, Slovenia Fashion Week se letos s takimi ambicijami pojavlja prvič in mu gotovo ne bi škodilo še več medijske pozornosti, sploh s strani tako dobrega bloga, ki ga pišeš ti. (Na tej točki: tvoj blog je eden izmed redkih, ki ga z velikim veseljem preberem - v nasprotju z odsotnim scrollanjem - posti so dobro premišljeni in kažejo na široko poznavanje tako modnega sveta, gospodarske realnosti in inspiracije, ki se skriva za kosi oblačil.) Kar zadevo dela na nek način še slabšo je dejstvo, da je karte dobilo ogromno ljudi, ki jih moda praktično ne zanima, da ne omenjam količine kart podeljene na raznih obskurnih nagradnih igrah. Zanimivo tudi, da je na blogerje pozabila Elle kot so-organizator dogodka (čeprav se na pravkar objavljenem postu o statistiki hvalijo s "3 blogerji v prvi vrsti"). Nekako sem imela občutek, da se vsaj oni zavedajo pomena modnih blogerjev, saj so v preteklosti objavljali prispevke in celo priporočila na to temo.

  Da pa se "balkan" na tem področju ne dogaja samo pri nas, pričajo zapisi nekaterih blogerjev z londonskega FW. O precej nenavadnem in podcenjevalnem odnosu Shini s PARK&CUBE v tem postu - http://www.parkandcube.com/lfw-day-2-outfit-2/

  V vsakem primeru škoda, da so te tokrat izpustili, z veseljem bi namreč prebrala post ali dva!

  Reply
  • se kar podpišem pod tole. kdo bi si mislil, da nekdo iz Slovenije lažje pride na newjorški teden mode kot na ljubljanskega (ups, "slovenskega")? sicer pa sem kar pričakovala nekaj takega, ko sem videla, da je organizator slovenska Elle, o kateri sploh ne mislim izgubljati besed. in the immortal words of Beavis and/or Butthead, this sucks.

   Reply
 7. @ajtsan Hvala za pohvale in podporo. Strinjam se, da gre "fenomen", ki ga opisuješ na začetku, pogosto predaleč, o tem sem tudi že pisala - ni mi blizu, da v prvem planu za veliko ljudi niso več kolekcije (moda kot obrt in/ali umetnost), ampak kdo je sedel v prvi vrsti, zaradi katere zvezdnice se je revija začela eno uro kasneje, koga so odpustili itd. Modna industrija se obsedeno ukvarja sama s sabo, ker je vse manj dobrih kolekcij, levji delež odgovornosti za to pa nosi sama (kar je tudi logično, saj moda ne more obstajati neodvisno od sveta in smernic, v katerih poteka razvoj človeštva). Vse se vrti v začaranem krogu, geniji odhajajo (McQueen, Galliano). Zame je kljub temu v modi dovolj lepote, da se nameravam z njo ukvarjati poklicno.

  Zelo me je presenetilo, ko sem (že med LFW) prebrala post na Park & Cube in še tega: http://www.thestylecrusader.org/?p=3148 (tudi komentarji). Moje izkušnje iz New Yorka, Milana in Pariza so izključno pozitivne, kot blogerka se nikoli nikomur nisem zdela manjvredna.

  Reply
 8. kljub dobri organizaciji so nekje le šepnili. bila si zelo pogrešana in meni se je zdelo samoumevno, da boš tam. zelo zelo škoda. drugo leto boš gotovo na prime stolčku s posebno vrečko :)

  Reply
 9. Žalostno da ni blo povabila res...mislim pa da zato ker se bojijo kritike...bodimo realni...se slovenija res laho s čem ponaša? Mislim da ne!

  Reply
  • Mislim, da ni to problem. Slovenija se definitivno ima s čim ponašati.
   Pri Elle Slo so preveč polni samih sebe, da bi si sploh drznili pomisliti, da je kdo, poleg Petre W. (ne znam napisat njenega priimka, ampak poanta je, da je urednica oz. nekaj podobnega pri Elle in piše nekaj, kar imenuje blog), še dostojen bloger, vreden poročanja iz tega PFW.

   Reply
 10. Draga Eva

  Žal mi je, da si tako užaljena, da nisi prejela vabila na fw, ampak moram ti razkriti dejstvo, da so se novinarji in pa tudi blogerji pač morali akreditirati (nič drugače kot v tujini)- najbrž te v NY niso kar poklicali in prosili, da prideš, temveč si pošiljala prošnje tako kot vsi drugi. Vsi, ki so se akreditirali so katre tudi dobili. Vabila pa so prejeli le tisti obiskovalci, ki so jih modni oblikovalci vpisali med svoje goste (očitno te pač nobeden od 16 oblikovalcev ni vpisal med svoje). Pri Elle smo imeli možnost povabiti dva blogaerja, ki bosta poročala o fw in smo se pač odločili za Ekoasa in Uršo Jerkič, medtem ko so se pri Story za Ireno Sireno.

  Lep pozdrav, Petra

  Reply
  • Draga Petra,
   prepričana sem, da veš, da na tednih mode v Milanu, New Yorku in Parizu akreditacija ne pomeni avtomatično vstopa na revije. Prinaša ugodnosti, kot so prevoz iz ene revije na drugo, dostop do press centrov, seznam PR kontaktov ipd. Za vstop na revije se je treba, kot praviš, dogovoriti z vsako modno hišo (oz. njihovo PR agencijo) posebej. Seveda me ne vabijo vsi in marsikje moram sama napisati pisemce, da me vključijo na seznam. A obenem sem že na marsikaterem seznamu in so vabila avtomatična. Poleg tega se zaradi popularnosti Dressful vsako leto v mojem nabiralniku znajde tudi kakšno vabilo modne hiše, s katero še nisem vzpostavila kontakta (predvsem za teden mode v New Yorku). Svet je pač pisan, željan kontaktov in promocije. Vse je odprto.

   Pa še nekaj - v tujino pišem, da se predstavim. Tisti, ki me poznajo, me povabijo na svoje dogodke, ne da bi napisala prošnjo. Midve se poznava že iz časov mojega prejšnjega bloga.

   Ne počutim se užaljeno, pa tudi zapis ni napisan v takem tonu (obe veva, da brez žalitve ni užaljenosti, zato ne vem, kje si jo našla). Veliko bralcev me je spraševalo, zakaj nisem objavila nobenega poročila iz revij (moji bralci so vajeni, da po revijah - kot pritiče blogu kot mediju, ki gradi na hitri odzivnosti - še isti dan objavim fotografije ter zapis), in vzelo bi mi kar nekaj časa, če bi vsakemu posebej razlagala, da me ni bilo tam.

   Organizatorji revij po vsem svetu se na dogodek pripravijo tudi s seznami ljudi, ki jih povabijo. Zgolj čakati, da se bo nekdo prijavil na tvoj dogodek, je malo passé, se ti ne zdi? Ne glede na to, ali ste povabili le tiste, ki so se akreditirali, ali pa tudi tiste, ki ste jih na seznam povabljenih uvrstili sami, je prvi slovenski teden mode že s tem, da je pozabil povabiti blogerje, zamudil priložnost za večjo promocijo tako dogodka samega kot tudi sodelujočih blagovnih znamk, pri nas in v svetu. In to v času, ko se slovenska moda sprašuje, kako naj ujame svet!

   Enostavno niste naredili dovolj ne za dogodek ne za sodelujoče. Brez kakršnekoli užaljenosti, prosim. Bodite naslednje leto boljši!

   Reply
 11. Lol @ Petra. Bolj neprimernega in nesposobnega PR sporočila nisem prebrala že kar nekaj časa. Hvala, ker si me nasmejala!

  p.s.: Če sama ne znaš lektorirati svojih izjav, uporabi spell-check. Baje je zastonj.

  Reply
 12. Dvakrat lol @ Petra.
  Nic nimam proti Ekoasu in Urski Jerkic, ampak dejstvo, da oba mimogrede piseta se za Elle, narediti vse skupaj malce cudno.
  Eva, ocitno se bos morala zaposliti pri slovenski Elle, ce bos zelela biti front row (ali sploh dobiti vabilo za katerokoli vrsto, pravzaprav). *rolls eyes*
  Pa se to - spell check je res zastonj, samo poguglaj pa bos nasla.

  Tole postaja vedno bolj pateticno smesno.

  Reply
 13. Pozdravljeni vsi skupaj,
  potrjujem, da je lažje dobiti vabilo na FW v New Yorku, Berlinu ali Moskvi kot v Ljubljani. Ljubljano pač mučijo problemi lokalne mentalitete, ko vse kure na vasi mislijo, da kikirikajo bolj glasno kot svetovni petelini. Ljubljanski FW je žal s s svojo guest listo imel večje probleme od nepovabljenih blogerjev. Jaz, recimo, nisem opazila nobenega kupca, kar pa je osnova obstoja FW. Da smo si vsi že enkrat na jasnem: FW ne ostaja le zaradi zvezd, novinarjev, blogerjev ali psevdojavnosti, ampak zaradi oblikovalcev, njihovih kolekcij in njihovih kupcev. In tukaj je Ljubljana FW kolapsnil na celi črti. Upam, da bodo hostese naslednje leto vedele, kdo je odgovorna urednica uredništva kulturnih oddaj RTVSLo ali kdo je kulturna novinarka Dela ali kdo je Nika Zupanc ali kdo je profesor na NTF ali kdo je vrhunski slovenski modni oblikovalec ali kdo je lastnik trgovine na Dunaju, da jim ne bo treba stati v zadnji vrsti. Potem se bodo počasi naučile tudi kaj o slovenskih blogerjih, ki po mojem skromnem mnenju svoji pomembnosti preveč verjamejo in se ukvarjajo le sami s sabo. Ne glede na to, da se komaj spoznavam s slovenskimi modnimi blogi, kakšnega utemeljenega, pismenega, elokventnega in strokovnega pogleda, pregleda, kritike o FW Ljubljana še nisem zasledila (pa ne samo na blogih, takoimenovani modni novinarji so poglavje zase). Modna industrija v Sloveniji ne obstaja, ko bomo vsi (izobraževanje, oblikovalci, industrija, mediji, distribucija in kupci) delovali v smeri skupnega cilja, bo mogoč kanček upanja. Dokler se odvija tekma, kdo je bolj pomemben, je vse skupaj čisto brezveze. lep pozdrav sanja

  Reply
 14. se strinjam, da bi morali blogerje povabiti, no vsaj tiste top....kot pravi Elle je svoja dva povabila, na njunih blogih pa potem bore malo o FW, no vsaj na Uršinem...
  nisi pa zamudila nič spektakularnega ;) želim ti čimveč obiskov tujih FW in good luck!
  lp

  Reply

Leave a Comment

Total
6
Share